Hai..Assalamualaikum semua..saya nak share cara saya bawa
anak saya yang masa tu 6 bulan travel dari Penang ke KL…jangan gelak
okay..mesti korang ingat travel ke benua Eropah kan…haha..tak lah..tak sejauh
itu..tapi travel tetap travel kan..be it in the country or outside the
country..hence the entry Tips Travel Bersama Baby..
Antara tugas husband saya adalah attend meeting antara
region..pasal apa semua tu tak payah lah kita tahu..haha..so saya being a good
wife :p memang follow dia pergi mana-mana..kenapa follow? Sebab takkan kita nak
tinggal kat rumah lama-lama kan sedangkan kita boleh jalan-jalan..haha..
Selalunya meeting mesti di KL sebab tu center lah kot..semua
orang akan berjumpa di KL..Usually kiteorang stay di hotel yang sama dengan
venue meeting..but sometimes tukar hotel jugak sebab kiteorang akan tengok
tempat jugak..contohnya saya senang tak nak makan bila husband takde.. so bila
husband meeting, tinggal lah saya dengan Eryna..
Hal makan saya tak payah lah kita cerita di sini okay..
Macam
mana saya uruskan hal makan eryna?
1. Saya bawak segala jenis makanan yang dah
pass 4 days rule – yang tahan lama
a.
Beras yang telah diblend
b.
Oat
c.
Carrot
d.
Pumpkin
e.
Serbuk bilis
f.
Serbuk ayam
g.
Apple
h.
Sweet potato
2. Saya bawak slow cooker
3. Saya bawak cutlery and plate and bowl – ni semua
untuk eryna..ibu and ayah punya memang tak bawak lah..haha
4. Pisau – sangat menyenangkan untuk saya kupas and
potong buah
Makanan Eryna yang saya bawak mestilah yang tahan lama sebab
walaupun di hotel ada fridge tetapi senang kalau kita menyenangkan diri kita
untuk tidak kelam kabut mencari makanan yang baru if yang sedia ada dah tak
boleh dimakan..
Setiap makanan itu saya potong siap-siap and simpan dalam
bekas yang kecik..saya guna bekas hadiah kahwin..contohnya carrot and pumpkin
memang saya potong and hiris nipis-nipis..apple tu nak makan baru korang kupas…jangan
buat macam carrot and pumpkin pulak..sebelum travel saya akan blend beras and
buat serbuk bilis homemade untuk Eryna..serbuk ayam saya beli sebab tak tahu
nak buat macam mana..
Serbuk bilis and serbuk ayam letak siap-siap dalam bekas
yang boleh kita renjis-renjis je terus keluar..nama omputih is salt and pepper shaker..so takde lah nak kena cari sudu
pulak nak cedok letak dalam bubur..saya guna Tupperware hadiah kahwin
jugak..haha..
Macam mana saya masak makanan Eryna?
1. Malam sebelum tidur saya on slow cooker on
slow peak..
2. Campur semua bahan yang kita nak makan..contoh nya esok nak makan
bubur+carrot..so letak beras + carrot and sufficient water..
3. Esok bangun je siap dah..tak payah nak
pening kepala nak kena bangun kacau bubur takut hangit..
4. Sebelum makan, campur serbuk bilis then boleh
suap dah..
Ni slow cooker yang saya gunakan..very affordable and
cute..kalau besar gabak mau kena marah dengan husband sebab tak muat
kereta..haha
Ni pulak Tupperware renjis-renjis dipilis untuk serbuk bilis
and ayam..
Ni bekas cute untuk letak carrot, pumpkin, sweet potato..sangat
bagus bekas ni..ada banyak with 3 sizes..sekarang saya guna untuk letak bone
broth Eryna dalam fridge..
Im very sorry sebab takdak gamba original because saya bukan
lah seorang yang suka sikit-sikit snap picture..and lagi satu sebab tak tahu
lah pulak nak ada blog ni..haha..anyway lepas ni I will make effort to capture
any pictures that related to tips and things that can be shared..
And of course lah si ibu iaitu saya kena kekal cergas all
the time..apa lagi..Shaklee lah penyelamat..saya tak bawak lah all bottles..saya
letak dalam pill box bekalan untuk berapa hari saya travel..very easy peasy..
I think that’s about it..nanti ada tips lain saya share lagi
ok..
Nak borak-borak pasal baby or other things just roger ok..
Farah Liana
0179064214
No comments:
Post a Comment